Facebook, Twitter και Google ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε μια σύγκρουση με πολιτικό πρόσημο

Facebook, Twitter και Google ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε μια σύγκρουση με πολιτικό πρόσημο


Ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών βρέθηκαν την Τετάρτη οι επικεφαλής του Fb, του Twitter και της Google, σε μια μακρά ακρόαση με έντονο πολιτικό πρόσημο- εν όψει και των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες δεν μπορούν να τεθούν υπόλογες για αυτά που αναρτούν on-line οι χρήστες τους, ή τις αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά με το τι αφήνουν και τι κατεβάζουν. Αρκετοί πολιτιικοί έχουν εκφράσει προβληματισμούς πως αυτού του είδους η «ασυλία» ενθαρρύνει την κακή συμπεριφορά από πλευρά τους- ωστόσο οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών υποστηρίζουν πως ο σχετικός νόμος (γνωστός ως Section 230) χρειάζεται για να μπορούν να κάνουν moderation στο περιεχόμενο.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter και ο Σούνταρ Πιτσάι της Google κλήθηκαν ενώπιον της Γερουσίας κατόπιν συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πάνω στο θέμα, εν μέσω μιας περιόδου πριν τις προεδρικές εκλογές και εν μέσω της πανδημίας Covid-19, με έντονη ανησυχία για την παραπληροφόρηση.

Όπως αναφέρει το BBC, κατά την έναρξη της ακρόασης ο Ζάκερμπεργκ εξαφανίστηκε, καθώς δεν μπορούσε να συνδεθεί, κάτι το οποίο ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουΐκερ των Ρεπουμπλικανών χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη». Ωστόσο μετά από μια σύντομη διακοπή ο Ζάκερμπεργκ είπε πως υποστηρίζει τις αλλαγές στους κανόνες για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους.

Το Part 230 αποτελεί την κύρια «νομική ασπίδα» των κοινωνικών δικτύων απέναντι σε μηνύσεις, καθώς διασφαλίζει πως οι ίδιες οι ιστοσελίδες δεν θεωρούνται υπεύθυνες για παράνομα ή προσβλητικά πράγματα που αναρτώνται. Όπως σχολιάζει το BBC, με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται ως ουδέτεροι μεσάζοντες, όπως πχ οι πωλητές εφημερίδων (έναντι πχ των συντακτών μιας εφημερίδας, που θεωρούνται οι υπεύθυνοι).

Πλέον αρκετοί πολιτικοί λένε ότι το Part 230 είναι παρωχημένο, και οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τη δύναμή τους, υπό τη μορφή του moderation, για να λογοκρίνουν αυτούς με τους οποίους δεν συμφωνούν, οπότε δεν είναι ουδέτεροι, μα κάνουν επιλογές που αντιστοιχούν σε «συντάκτες». Επίσης, και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα έπρεπε να είναι υπόλογα.

Ο Ντόρσεϊ είπε ότι το Area 230 είναι «ο πιο σημαντικός νόμος σχετικά με την προστασία της έκφρασης στο Ίντερνετ» και ότι η κατάργησή του θα «αφαιρούσε την έκφραση από το Ίντερνετ». Ωστόσο δέχτηκε αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών του Twitter ως προς την απομάκρυνση αυτού που θεωρεί ως παραπληροφόρηση: Ερωτηθείς γιατί το Twitter «μάρκαρε» ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου μα δεν πείραξε αναρτήσεις του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του Ιράν όπου απειλούσε με βία εναντίον του Ισραήλ, ο Ντόρσεϊ είπε ότι τα tweets του Ιρανού ηγέτη θεωρήθηκαν επιδεικτικές απειλές («sabre rattling») που δεν παραβίαζαν τους κανόνες του. Επίσης, ο Ντόρσεϊ δέχτηκε ερωτήσεις από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές για περιορισμούς σε δημοσίευμα της New York Submit για τον γιο του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. «Η New York Publish δεν είναι απλά κάποιος τυχαίος τύπος που κάνει tweets…ποιος στο διάβολο σας εξέλεξε και ποιος σας κατέστησε υπεύθυνους για το τι επιτρέπεται στα ΜΜΕ να αναφέρουν και τι επιτρέπεται να ακούνε οι Αμερικανοί πολίτες» είπε ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ.

Ο Ζάκερμπεργκ, στο μεταξύ, αποκάλυψε πως σε μια «εμπιστευτική συνάντηση» με το FBI οι εταιρείες είχαν προειδοποιηθεί για διαρροές. Όπως είπε, το Facebook και, «όπως εκτιμά», οι άλλες εταιρείες προειδοποιήθηκαν για μια πιθανή επιχείρηση «χακαρίσματος και διαρροών» στις ημέρες ή εβδομάδες εν όψει των εκλογών. Το FBI «πρότεινε να είμαστε σε επαγρύπνηση, πως αν ένας όγκος δεδομένων εμφανιζόταν θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσουμε με καχυποψία πως ίσως να πρόκειται για μια ξένη απόπειρα χειραγώγησης».

Για το Segment 230 είπε πως ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και «βοήθησε να δημιουργηθεί το Ίντερνετ όπως το γνωρίζουμε», αλλά πρόσθεσε πως το Ίντερνετ έχει επίσης εξελιχθεί και «νομίζω ότι το Κογκρέσο θα έπρεπε να επικαιροποιήσει τον νλόμο, για να διασφαλίζει πως λειτουργεί όπως ήταν ο σκοπός του».

Ο Σούνταρ Πιτσάι υπερασπίστηκε με ένταση τον νόμο, λέγοντας πως «η δυνατότητά μας να παρέχουμε πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών είναι δυνατή μόνο εξαιτίας υπαρχόντων νομικών πλαισίων όπως το Secrion 230…οι ΗΠΑ υιοθέτησαν το Section 230 νωρίς στην ιστορία του Ίντερνετ, και είναι θεμελιώδες στην ηγεσία μας στον τεχνολογικό τομέα».

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Part 230, αλλά για διαφορετικούς νόμους. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της ακρόασης, κάποιοι Δημοκρατικοί άσκησαν κριτική σε αυτήν, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει εκλογών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η διαδικασία εξελίχθηκε σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, με τους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορούν τις εταιρείες πως προβαίνουν σε επιλεκτική λογοκρισία σε βάρος των συντηρητικών, και τους Δημοκρατικούς να εστιάζουν σε αυτό που χαρακτήρισαν ως ανεπαρκή δράση κατά της παραπληροφόρησης.

Οι τρεις επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών συμφώνησαν πως οι εταιρείες θα έπρεπε να είναι υπόλογες εάν οι πλατφόρμες λειτουργούν ως εκδότες, μα αρνήθηκαν πως λειτουργούν ως «διαιτητές» όσον αφορά στον πολιτικό λόγο – και ήταν αυτή η θέση που εξόργισε κάποιους από τους Ρεπουμπλικανούς, προκαλώντας την προαναφερθείσα έντονη αντίδραση του Τεντ Κρουζ.

Ο Ρότζερ Γουΐκερ, προεδρεύων της επιτροπής, είπε ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται οι εταιρείες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να λογοκρίνουν το περιεχόμενο που δεν τους αρέσει. «Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η “ασυλία” (“free pass”)» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Source website link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.