Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο ωστικό κύμα στο Σύμπαν (βίντεο)

Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο ωστικό κύμα στο Σύμπαν (βίντεο)

Μια εικόνα του ωστικού κύματος που εντόπισαν οι ερευνητές από τις γαλαξιακές συγκρούσεις στο σμήνος Abell 3667.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια εντυπωσιακή και ταυτόχρονα σπάνια ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων MeerKAT στη Νότιο Αφρική οι ερευνητές εντόπισαν το μεγαλύτερο ωστικό κύμα στο Σύμπαν.

Πρόκειται για μια κοσμική δομή με έκταση 60 φορές μεγαλύτερη από αυτή του γαλαξία μας. Σε απόσταση περίπου 730 εκατ. φωτός από τη Γη βρίσκεται το Abell 3667 το οποίο είναι ένα γαλαξιακό σμήνος που σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε μια χαοτική κατάσταση. Στη πραγματικότητα το Abell 3667 αποτελείται από δύο γαλαξιακά σμήνη που περιλαμβάνουν συνολικά περίπου 550 γαλαξίες. Τα δύο γαλαξιακά σμήνη συγκρούονται μεταξύ τους σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει τελικά στην συγχώνευση των δύο σμηνών σε ένα. Οι συγκρούσεις να εκτοξεύουν στο Διάστημα κοσμική ύλη που έχει πάρει την μορφή του ωστικού κύματος που εντόπισαν οι ερευνητές.

Στη πραγματικότητα πρόκειται για δύο δομές που εκτοξεύονται από τις δύο αντίθετες πλευρές των συγκρούσεων τις οποίες οι ερευνητές εντόπισαν και η μελέτη τους δείχνει ότι είναι πιο σύνθετες από όσο θεωρούσαν οι ειδικοί ότι μπορεί να είναι τέτοιου είδους κοσμικές δομές.

«Τα ωστικά κύματα λειτουργούν ως γιγάντιου επιταχυντές σωματιδίων ωθώντας ηλεκτρόνια να κινούνται στο διαστημικό κενό με την ταχύτητα του φωτός. Τα κύματα αποτελούνται από νήματα μεγάλης λαμπρότητας νημάτων που λειτουργούν ως τα ίχνη γιγάντιων μαγνητικών πεδίων αλλά και των περιοχών όπου τα ηλεκτρόνια ξεκίνησαν την επιτάχυνση τους» αναφέρει ο Φραντσέσκο ντε Γκασπερίν, συνεργάτης του Αστεροσκοπείου του Αμβούργου, επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ωστικό κύμα έκανε την εμφάνιση του πριν από περίπου ένα δισ. έτη όταν συνέβη η πρώτη σύγκρουση γαλαξιών στο Abell 3667 την οποία ακολούθησαν και άλλες συγκρούσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Resource backlink

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.